image

EMC Spoelen

Met de inzet van EMC spoelen is netvervuiling te reduceren tot binnen de geldende regels, en biedt ook positieve effecten op de levensduur en de immuniteit van het apparaat.

Elincom heeft met EMC spoelen NHE/NHD van Block  voldoet aan de EN50178 waar de voorwaarde Uk = 4% in is opgenomen.

 

Het ontstaan van netvervuiling
Bij het gelijkrichtproces in schakelende voedingen of soortgelijke circuits, wordt er netvervuiling opgewekt, door een repeterende kleine spanningsval.

Voor het gelijkrichten van wisselspanning kunnen thyristoren of diodebruggen gebruikt worden. Een thyristor kan alleen gesloten worden door het passeren van een nuldoorgang, of door het aanbrengen van een tegengestelde spanning. De tegengestelde spanning ontstaat door een tweede thyristor in geleiding te brengen. Hierdoor zijn echter beide thyristoren kortstondig geopend en ontstaat er een kortsluiting tussen twee fasen wat een spanningsval tot gevolg heeft.

 

Ook bij de eenvoudige gelijkrichting met een diode / condensator hebben de EMC spoelen een positief effect. Door het opladen van de condensator ontstaan er een zeer grote stijging van de stroom. De sterke toename van de ongestuurde gelijkrichterschakelingen geeft een afvlakking op de top van de sinus en maakt het voor de energiebedrijven steeds moeilijker de betrouwbaarheid van het net te waarborgen. De nieuwe norm EN61000-3-2 stelt dan ook grenzen aan de harmonische stromen.

 

Naast de voordelen die de 50Hz EMC spoelen bieden voor de storingen die terug het net op gaan, heeft de spoel ook positieve effecten op de levensduur en de immuniteit van het apparaat. Door de beperking van de effectieve stroom ligt de levensverwachting van de condensatoren veel hoger en kunnen er gelijkrichters toegepast worden met een veel lagere piekstroomwaarde. De 50Hz heeft ook zeer goede dempende werking op de surge-pulsen. Deze pulsen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door blikseminslag.

 

Elincom is lid van de Nederlands EMC vereniging en een kennishuis op EMC gebied.
 

 

Kijk op onze productenpagina EMC, RFI of neem contact op met een van onze productspecialisten op 010-2640270 of  info@elincom.nl.

Contactgegevens

Elincom electronics BV

Klaverbaan 101
2908 KD Capelle aan den IJssel
Nederland
 

T: +31-(0)10- 26 40 270
 

info@elincom.nl

www.elincom.nl